Waarom moderniseringsinvesteringen meer strategisch dan discretionair moeten zijn

De moderniseringsinspanningen van ondernemingen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Eens beperkt tot de IT-kant van het huis, moderniseringsinspanningen staan nu terecht bovenaan de agenda van de uitvoerende macht.

Dit slaat ergens op. Modernisering zorgt, mits goed uitgevoerd, voor meer betrouwbaarheid, veerkracht en omzet in organisaties. Het resultaat: blijere klanten en een gezondere organisatie.

Meer organisaties erkennen dit. In de komende vijf jaar zal maar liefst 90% van de legacy-applicaties worden vervangen door moderne systemen, volgens een recent onderzoek van Infosys onder 1.500 senior technologieleiders en leidinggevenden.

Maar terwijl het belang van modernisering toeneemt, zijn niet alle moderniseringsinspanningen even succesvol. Aan de ene kant is er een bemoedigende stijging van het aantal organisaties dat hun moderniseringsprojecten strategisch aanpakt. Aan de andere kant zien we nog steeds veel organisaties die vertrouwen op een meer lukrake aanpak, waardoor ze worden blootgesteld aan een breed scala aan risico’s.

Waarom discretionaire modernisering mislukt
Eerder dit jaar wilde ons team de staat van de modernisering van applicaties in grote en kleine ondernemingen beter begrijpen. In gesprekken met IT-leiders en leidinggevenden ontdekten we dat, hoewel bedrijven over het algemeen 65% van hun discretionaire budget investeren in moderniseringsprojecten, kleinere organisaties eerder geneigd zijn dit te doen dan grotere.

Dit is gevaarlijk. Bedrijven die afhankelijk zijn van discretionaire budgettering om hun systemen te moderniseren, hebben meer kans op frequente en ernstige verstoringen, volgens de bedrijfsleiders die we spraken.

De kosten van een dergelijke downtime kunnen enorm zijn. Volgens sommige schattingen kan een minuut systeemuitval een organisatie maar liefst $ 5.400 kosten. In de huidige economie kunnen maar weinig organisaties zich zo’n verlies veroorloven.

Waarom strategisch beleggen slaagt
Hoewel veel organisaties nog steeds afhankelijk zijn van discretionaire investeringen, denkt de meerderheid er gelukkig anders over. Meer strategische, toekomstgerichte bedrijven benaderen modernisering als een marathon en bouwen roadmaps voor modernisering die zijn geoptimaliseerd voor tempo, planning en doorzettingsvermogen.

Er zijn een paar voordelen aan deze aanpak. Ten eerste stelt strategisch denken organisaties in staat om bewuster te zijn. We hebben bijvoorbeeld consistent succes gezien bij organisaties die gefaseerde implementaties van moderne applicaties hebben omarmd. Deze aanpak, ook wel “coexistent” implementatie genoemd, is minder disruptief en zorgt voor bedrijfscontinuïteit. Het is vooral belangrijk voor kritieke systemen, die het duurst zijn als ze uitvallen.

Ten tweede zijn organisaties die strategische modernisering omarmen ook beter in staat om de commerciële resultaten van hun inspanningen te verwoorden. Het is moeilijk te overschatten hoe waardevol dit is. Bijna een kwart (24%) van de IT-leiders die we spraken, zei dat de kosten de belangrijkste hindernis waren voor hun moderniseringsprojecten. Een beter inzicht in de financiële impact kan daarbij helpen. Het is tenslotte veel gemakkelijker om executive sponsoring voor een project binnen te halen als u aan uw financiële team kunt uitleggen hoe het de omzet zal verhogen, de kosten zal verlagen of, idealiter, beide tegelijkertijd kan doen. Sterker nog, 29% van de leiders die we spraken zei dat het hebben van een geldige businesscase het belangrijkste was om ervoor te zorgen dat een moderniseringsprogramma zijn doelstellingen bereikt.

Ten derde kan een meer strategische benadering van de modernisering van ondernemingen ook leiden tot een beter geïnformeerde benadering van talentontwikkeling. De tech talent crunch is reëel voor zowel grote als kleine organisaties. Toen we de respondenten vroegen naar de belangrijkste belemmeringen voor hun moderniseringsinspanningen, noemde meer dan de helft de vaardigheidskloof en de moeilijkheid om zowel bestaande technologen om te scholen als nieuwe aan te werven. Langetermijndenken kan IT-teams helpen hun huidige tekort aan talent beter te begrijpen en hoe ze deze op een gestructureerde, duurzame manier kunnen aanpakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *