Een terugblik op de metaverse in 2022: Hype, investeringen en marketingbewegingen

Dit jaar, 2022, kan worden beschouwd als een vruchtbaar jaar voor metaverse investeringen, hoewel sommige belanghebbenden nog steeds twijfels hebben over de levensvatbaarheid van de virtuele wereld. Vorig jaar hebben bedrijven en durfkapitaalfirma’s $ 57 miljard aan belangen samengebracht, maar dat bedrag is sindsdien overtroffen door de $ 120+ miljard die dit jaar werd geregistreerd, volgens een rapport van McKinsey. Ondanks het tragische optreden van Meta in het derde kwartaal van 2022, blijft de geautomatiseerde realiteit een mysterie dat veel bedrijven willen ontrafelen en commercialiseren.

In een omgeving die altijd actief is, waar gebeurtenissen in realtime plaatsvinden, verwacht Gartner dat 25% van de mensen in 2026 minstens een uur per dag in de digitale ruimte zal zijn. De metaverse symboliseert een nieuwe manier voor individuen en bedrijven om met technologie om te gaan. De use-cases strekken zich uit van de gebruikelijke boosdoeners zoals blockchain en gaming, tot de rehabilitatie van patiënten, digitale mode en nog veel meer. Enkele van de populaire marktleiders die actief betrokken zijn bij het ontsluiten van het schijnbaar grenzeloze potentieel van de metaverse, zijn Twitter, Microsoft en Spotify.

Hoewel het bewustzijn van Web3 ongekend hoog is en zich vertaalt in serieuze concurrentie, gelooft Asaf Fybish CEO en mede-oprichter van GuerillaBuzz, een Web3-marketingbureau, dat er de komende jaren veel te ontrafelen is. Hoewel Fybish toegeeft dat budgettering en strategie voor metaverse kortetermijndoelen onlangs zijn veranderd als gevolg van de ‘bearmarkt’, zegt hij, “zal marketing in de metaverse de komende twee tot vier jaar steeds meer prioriteit krijgen.”

Bovendien vertelde Fybish aan VentureBeat dat “de komende jaren meer [marketing] dollars naar de metaverse zouden gaan, aangezien grote merken hun marketinguitgaven blijven verschuiven naar de opkomende metaverse ruimte.”

Hoewel het toewijzen van een aanzienlijk deel van het marketingbudget van een organisatie aan metaverse-inspanningen misschien lichtzinnig lijkt, is het vermogen om nieuwe werelden voor klanten te ontwikkelen en te personaliseren een heuvel waarop velen bereid zijn te sterven.

Het is niet ongebruikelijk dat nieuwe ideeën fel bestreden worden, en dat was grotendeels het geval voor de metaverse in 2022. Het laaiende geroezemoes over de metaverse lijkt veel experts te hebben verdeeld. De uitleg van Mark Zuckerberg in 2021 beschreef het als de volgende fase van technologie waarin “je in de ervaring bent, niet alleen ernaar kijkt”. Respondenten van een PEW Research-onderzoek uit 2022 beschouwen de metaverse echter als het resultaat van de marketinghype.

Voor Steve Wilson, een van de deelnemers aan het onderzoek en oprichter van Lockstep Consulting, is de metaverse “niet goed genoeg gedefinieerd voor ons om voorspellingen te doen over een volledig meeslepende ervaring die belangrijker zal zijn in 2040.” Wilson is van mening dat het op natuurlijke wijze moet kunnen evolueren, waarbij hij opmerkt dat “digitale weergaven van de werkelijkheid opwinding kunnen overbrengen, maar dat het risico van adoptie dan niet voldoende wordt overwogen.”

Ondertussen hebben de verschillende meningen over wat de metaverse is en zou moeten zijn, de groei niet gestopt. Bevindingen van Statista in 2021 onthulden een marktomzet van $ 38,85 miljard en schatten het cijfer op $ 47,48 miljard. In 2030 wordt voorspeld dat het segment minstens 678,8 miljard dollar waard zal zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *